Gebelikde protein ihtiyacı % 30 oranda artar.(yoğurt süt peynir fasülye mercimek yumurta)Dolayısıyla soframızdan bunları eksik etmemiz gerekir.
Gebeliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı artar. Dolayısıyla doktor kontrolü altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır. Gene süt içme alışkanlığımız olmadığı için kalsiyum dışardan alınabilir.
Gebelikde hazımsızlık şişkinlik ve yanmalar olabilir. Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır. Ayrıca reflü(yemeğin ağıza gelmesi) olmaması içinse öne eğilmemeli ve yatmamalıdır.
Gebe bir kadın ayrıca bol lifli besinler tercih etmeli (meyve sebze kepekli ekmek) hatta yoğurdun içine bir kaşık kepek koyabilir. Su tüketimi çok önemlidir. En az
Çay ve kahve aşırı tüketilmemelidir. Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir.
Gebeliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabilir. Bu durumda hamileler mutfakta yememeli az ve sık yemelidir. Aşırı durumlarda hastaneye kadar giden durumlar olabilir.
Şişmanlık ve gebelik söz konusu ise mutlak Doktor kontrolü altında ve günlük 1200 kaloriden az olmamak kaydıyla yumuşak diyet uygulanabilir. Bu mutlak vitamin ve mineral destekli olmalıdır. Bunun için gebe günde yarım kilo süt, bir yumurta, meyve ve sebze az yağlı olacak şekilde beslenmelidir.
Dolayısıyla “Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder