Çalışan kadın diyeti

Gelişen toplumumuzda çalışan kadınların sayısı giderek artıyor. Bu kadınların üzerlerindeki iş yükü (hem ev hem iş) giderek hızlı, pratik ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getiriyor. Bu durum da obeziteyi tetikleyen en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor.

Çalışan kadın obeziteden korunmak için ne yapmalı? her şeyden önce şişmanlığına sebep olan herhangi bir organik olay olup olmadığını öğrenmek için kesinlikle herkes için aynı şeyi söylüyorum mutlaka bir doktor muayenesinden geçmeli.

Daha sonra o bireye uygun bir diyet programıyla başlamalıdır. Burada çok basit bir örnek verecek olursak. Şu kriterlere dikkat etmelidir:

SABAH:
Bir dilim kepek ekmeği ya da yarım simit
Küçük bir parça yağsız ya da yarım peynir
Light reçel 2 veya 3 tatlı kaşığı kadar
Domates, marul, maydanoz
Çay ıhlamur vs şekersiz

ÖĞLE:
Bir kâse hazır veya tabldot çorba yanına da yoğurt, salata ve ya ayran
yada etli bir yemek tercihen tavuk çöp şiş(yağsız)

AKŞAM:
Izgara ya da haşlama et(tavuk, balık, köfte ekmeksiz yapılmış) veya Haşlama yada fırında yapılmış sebze yemekleri (tatlı kaşığı zeytinyağı veya ayçiçek yağı kullanılabilir). Baharat, soğan, sarımsak az tuz eklenebilir veya 2 adet yumurta (rafadan katı veya teflon tavada bir tatlı kaşığı sıvı yağla yapılmış menemen omlet şeklinde) Bunların hepsinin yanında salata ya da yoğurt yenebilir.

Ayrıca günde 2–3 litre su ve 3–4 ayrı meyve tüketilebilir.

İşten eve gelirken haftada 3 kez en az 1 saat yürümeliyiz.

Dr. Murat Topoğlu

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar